Werken voor de overheid was voorheen niet iets waar men in de financiële sector warm voor liep. De tijden zijn veranderd. Bankmedewerkers van commerciële banken maken de overstap naar de Europese Centrale Bank, mede dankzij de gunstige arbeidsvoorwaarden.
ING heeft al medewerkers zien vertrekken richting Frankfurt, zo laat de bank weten in het Financieele Dagblad.
De ECB moet uitbreiden en neemt nog dit jaar 1000 medewerkers aan, schrijft de krant vrijdag. De Europese Centrale Bank is straks namelijk niet alleen verantwoordelijk voor het monetaire beleid in de eurozone, maar ook voor het bankentoezicht. En daarvoor zijn handjes nodig, liefst bankmedewerkers die weten hoe de banken met de regels omgaan. Niet gek dus dat er vooral controllers en risicomanagers gevraagd worden.
En waar de overheid vroeger iets was voor echte liefhebbers, lopen de bankmedewerkers dezer dagen blijkbaar wel warm voor de overstap. Bij commerciële banken is de situatie onzeker en staan bonussen onder druk door nieuwe regels vanuit de overheid. Er zijn nu zo’n 15.000 sollicitanten die op de 1000 vacatures hebben geschreven.
In dienst van de ECB: veel extra toeslagen
Het is niet zo dat medewerkers van de ECB naar de maatstaven van de financiële sector verschrikkelijk veel verdienen. Een econoom verdient volgens de salaristabel van de ECB maximaal een ton, een controller 120.ooo euro en managers bijna 250.000 euro.
Maar daar staat tegenover dat er veel extra's zijn. Zo is er gratis kinderopvang, krijg je als kostwinner van een gezin een toeslag van 5 procent. Wie vanuit het buitenland naar Frankfurt moet verhuizen krijgt bovendien een 'ontheemdingsvergoeding' van 16 procent van het salaris, inclusief toeslagen.
Bovendien betalen Europese ambtenaren relatief weinig belasting. In de laagste schijf 8 procent, de hoogste schijf bedraagt 48 procent.Weliswaar betalen Europese ambtenaren sinds de crisis wel een solidariteitsvergoeding van 6 procent, de belastingdruk valt nog altijd gunstig uit in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland.
Tenslotte mag de ECB, als zij dat nodig acht, van de salaristabellen afwijken. Dus als ze een grote vis willen binnenhengelen, dan kunnen de recruiters van de centrale bank er een schepje bovenop doen.
Tenslotte kunnen bankiers altijd weer terug naar de commerciële banken. En dan hoeven ze niet eens uit Frankfurt weg. Bijna alle grote Europese banken breiden hun vestigingen in en om Frankfurt uit om dicht bij het vuur te zijn.
Lees ook
Dit verdienen Europese ambtenaren
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl